Подреждат в изложба археологическите открития в Хераклея Синтика

Снимки: Исторически музей
Снимки: Исторически музей

Подреждат в изложба археологическите находки в древния град Хераклея Синтика. Уникалната сбирка, озаглавена "Златото на Хераклея. Десет години археологически проучвания", ще бъде представена във вторник и сряда в централната зала на Исторически музей–Петрич.

Посетителите ще могат да видят в часовете от 11,00 до 18,00 часа ценни находки, които са открити от началото на разкопките през 2007 г. до днес.

Ще бъдат показани за първи път някои експонати като римска златна верижка, златни обеци, други предмети от благородния метал. Ще има и постерна изложба. Фотосите ще разкрият как стъпка по стъпка античният град Хераклея Синтика в местността Рупите се е превърнал в истински музей на открито.

Римска златна верижка, тип истмион (плетка), на възраст повече от 16 века намериха археолозите от екипа на доцент Людмил Вагалински при работата си на терен преди дни. Златното украшение е от 4 век след Христа, но се е запазило перфектно въпреки вековете, през които е лежало в земята. Изработката на верижката, която тежи 49,28 грама, е изящна.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини