Църквата лицензира туроператор за поклонически пътувания

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Посещение на сръбския манастир "Манасия", в който в началото на 15 м. е работил българският книжовник Константин Костенечки, и на Кавала - градът, в който св. апостол Павел за пръв път стъпва на европейска земя, са част от програмата за септември на заработилия наскоро поклонническо-просветен център "Св. Йоан Рилски".

Звеното е създадено към Софийската митрополия с благословията на патриарх Неофит, а целта е да просвещават енориашите чрез поклонически пътувания, съобщава Econ.bg.

Отговорник е отец Стилиян Табаков, предстоятел на столичния храм Св. Андрей Първозвани и участник в изготвянето на концепция за развитие на културния и поклонническия туризъм в страната под егидата на Министерството на туризма. Той и екскурзоводи - богослови водят хората из България и съседните страни по интересни исторически маршрути.

Центърът вече има лиценз за туроператор и турагент, а в плановете му освен поклоническите пътувания за българи е и да популяризира българските светини, паметници на културата и изкуството сред чуждестранните посетители. Инициаторите планират да организират зелени училища и детски лагери и да обучават екскурзоводи, които водят туристи в българските църкви и манастири.

Под управлението на Българската православна църква се намират 122 манастира, обитавани от 250 монаси и монахини, се вижда от сайта на центъра. Най-популярните маршрути за поклонически пътувания в страната са Рилският, Бачковският и Троянският манастир.

Вече функционира сайтът poklonnik.bg, който предстои да развие версии и на английски и руски език.

О центъра изтъкват като плюс на този тип пътувания възможността "да се насладим от срещата със светостта и братското общение по време на път". Организаторите подбертават, че кратките двудневни и тридневни пътувания, организирани през почивните дни, са много подходящи "не само за утвърдени във вярата, а и за хора, които се колебаят и търсят своя път, защото именно такова едно събитие, в общение с вярващи, водени от свещеник и водач-богослов би могло да ги подтикне към развитие на собствения им духовен живот".

Цените са съпоставими на подобни по продължителност и включени услуги пакети, предлагани от светски туроператори, се вижда от сайта на центъра.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини