Загиват иглолистните гори в България

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Иглолистните гори на България загиват с бързи темпове, а броят на заразените от корояд дървета нараства с всеки изминал месец. Това е процес, който върви в цял свят, в цяла Европа, Русия, Америка. Освен че имаме налични иглолистни култури с висока гъстота на нетипична височина, имаме такива климатични фактори като засушаването и високите температури. Това пък вече намалява устойчивостта на дърветата”. Това заяви пред bTV инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

Между 12 и 15 милиона декара е площта на иглолистните гори в България. От 53 хиляди кубически метра заразена дървесина през 2012 г., само през първите 6 месеца на 2017 загиналите дървета вече се равняват на 400 000 кубически метра дървесина.

Загиването на иглолистните гори около София, Самоков Перник и Кюстендил е част от процес, започнал преди 200 години. Вместо борове, планините и дори полята били естествени букови и дъбови гори.

Българите отглеждали милиони тревопасни животни и изсекли дъбовете и буковете, за да създадат пасища, но без дървета започнала ерозията. „От фото снимките, които аз лично като студент съм гледал, на много места това са изцяло оголени площи с ровини от ерозията”, каза Дамян Дамянов. 

През 50-те години на миналия век е започнало залесяване. Стотици хиляди хора с ръце и лопати залесили милиони декари борове. Голяма част на нетипичната за тях надморска височина под 1000 метра. „Целта на тези масови залесявания през миналия век е било да се спре процеса на ерозия, да се стабилизира почвения слой, като тези култури са били предвидени като интензивни култури, които след 40 години да бъдат отсечени и да тръгне естествената гора. За съжаление  този период е изтърван”, обясни Дамян Дамянов. Сега изчезването на иглолистните гори в ниските планини е въпрос на време. От държавата зависи дали на тяхно място ще се върнат естествените букови и дъбови гори.

"Ние работим в посока усилване на мощностите за широколистни фиданки с цел там, където няма естествено възпроизводство, да правим изкуствено залесяване", увери директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини