Писаната църква край Разлог привлича туристи и археолози

Снимка: bansko.net
Снимка: bansko.net

"Писаната църква" край Разлог привлича все повече туристи. Храмът, от години, привлича и интересът на археолозите. Миналата година те намериха антични и средновековни монети, както и фрагменти от стъкло и керамика. На специалистите помагат ученици и безработни. При сондажното проучване на терена преди 9 години, на югозапад от църквата, експертите попаднаха на градежи, които са част от манастирски комплекс.

Храмът  е раннохристиянски, той е от V-VІ век след Христа. В трите помещения са открити следи от голям пожар. В района има още непроучени градежи, които са на югоизток.

Началото на дейността на археолозите бе поставено през 2006 г. със средства, осигурени от община Разлог, Малко по-късно са разкрити два вписани един в друг храма - единият е раннохристиянска базилика от V-VІ век, а другият - вместен изцяло в нея средновековен храм от края на ХІІ и началото на ХІІІ в. Необходимо е цялостно проучване не само на сградата, определяна на този етап като манастирска, но и на терена около църквите, което ще внесе прецизност не само в датировките, но ще открие много по-големи възможности за интерпретиране на самия обект като цяло.

„Писаната църква” трябва да се развие, да се направи приятна и достъпна за посетителите среда. Целта е да се създаде малък археологически парк, в който да има места за отдих, да се направи възстановка на средновековно жилище, да има 3D модел на църквите, за да добият посетителите реална представа как са изглеждали те. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини