Обезопасяват писти и ремонтират мост в Пирин планина

Admin 09 Август 2017 14:21 Региона 0
Обезопасяват писти и ремонтират мост в Пирин планина
Снимка: НП "Пирин"

Работна група от представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Дирекция „Национален парк „Пирин“ и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ извърши проверка в ски зона „Банско”. Експертите дадоха предписания на концесионера „Юлен“ АД да извърши ремонт на мост и обезопасяване на ски писти в Пирин планина.

Специалистите направиха оглед и проверка на обектите. Мостът на река Бъндерица беше засегнат през есента на миналата година в резултат на обилните валежи, като предизвика задръстване и наводнение. Предвижда се подмяна на съществуваща скара от дървени трупи на моста, повдигане на мостовата конструкция чрез надграждане на съществуващите устои и укрепване на речното корито.

Комисия за определяне вида на ски пистите, която извършва и проверки за тяхната безопасност, е дала предписание на 18. 05. 2016 г. за обезопасяването на опасни участъци от две писти – „Чалин валог-2“ и „Балканиада“ в ски зоната. Междуведомствената работна група констатира, че трябва да бъде извършено насипване и подравняване на опасен терен на ски пистата „Чалин валог 2“, тъй като на мястото има рязка промяна на наклона, съчетано със силно стеснение и остър завой.

В два участъка на ски пистата „Балканиада“ трябва да се извърши подравняване на терени. В единия има оръдие за изкуствен сняг. При реализацията на корекциите, оръдието ще остане в обхвата на пистата, което ще създаде реални предпоставки за инциденти. В тази връзка е предвидено изместване на шахтата на оръдието от сегашното й местоположение на безопасно място в самия край на трасето на писта „Балканиада”.

 

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини