Обезопасяват писти и ремонтират мост в Пирин планина

Снимка: НП
Снимка: НП "Пирин"

Работна група от представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Дирекция „Национален парк „Пирин“ и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ извърши проверка в ски зона „Банско”. Експертите дадоха предписания на концесионера „Юлен“ АД да извърши ремонт на мост и обезопасяване на ски писти в Пирин планина.

Специалистите направиха оглед и проверка на обектите. Мостът на река Бъндерица беше засегнат през есента на миналата година в резултат на обилните валежи, като предизвика задръстване и наводнение. Предвижда се подмяна на съществуваща скара от дървени трупи на моста, повдигане на мостовата конструкция чрез надграждане на съществуващите устои и укрепване на речното корито.

Комисия за определяне вида на ски пистите, която извършва и проверки за тяхната безопасност, е дала предписание на 18. 05. 2016 г. за обезопасяването на опасни участъци от две писти – „Чалин валог-2“ и „Балканиада“ в ски зоната. Междуведомствената работна група констатира, че трябва да бъде извършено насипване и подравняване на опасен терен на ски пистата „Чалин валог 2“, тъй като на мястото има рязка промяна на наклона, съчетано със силно стеснение и остър завой.

В два участъка на ски пистата „Балканиада“ трябва да се извърши подравняване на терени. В единия има оръдие за изкуствен сняг. При реализацията на корекциите, оръдието ще остане в обхвата на пистата, което ще създаде реални предпоставки за инциденти. В тази връзка е предвидено изместване на шахтата на оръдието от сегашното й местоположение на безопасно място в самия край на трасето на писта „Балканиада”.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини