Край на дървените ваканции за две училища в Разлог

Admin 09 Август 2017 13:44 Региона 0
Край на дървените ваканции за две училища в Разлог
Снимка: Община Разлог

Дървените ваканции заради ниски температури с класните стаи ще останат в миналото за две учебни заведения в Разлог, които в момента се санират.

Мащабни ремонти се извършват в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” и в ОУ „Никола Парапунов” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Двете училища са изолирани през 2004–2005 г. с топлоизолационен материал с дебелина 4 см. Но за да отговарят на съвременните изисквания за енергийна ефективност, стиропорът трябва да е с дебелина 10 см.

„Задават се въпроси защо се ремонтират постройки, които някога са санирани. Това се налага, за да гарантираме на учениците и преподавателите комфортна учебна среда и да им спестим неудобството от ниските температури в сградите и дървените ваканции. Заставам изцяло зад този проект и зад екипа, който го реализира. Не се притеснявам от никакви проверки, ние сме под непрекъснат мониторинг. Същото важи и за строителите, но от наша страна. Всеки ден наши експерти проверяват качеството на работа”, заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Общата стойност на дейностите в двете училища е в размер на 1 830 015,25 лв. Общината осигурява 13 802,82 лв. от тзи сума. Ще се санират не само основните сгради, но и физкултурните салони, а в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – и столовата. Специалисти са изчислили, че след ремонта в това училище само за година ще се направят икономии за 64 800 лева, ще са много по-малко и вредните емисии във въздуха. Там ще се монтират 40 слънчеви колектора, с които ще се осигурява 40% от топлата вода за басейна. Ще бъдат подменени прозорци и врати със система от PVC-профил и стъклопакет, ще се изпълни топлинно изолиране на покрива и на пода, ще се подмени отоплителната инсталация.

Икономиите в ОУ „Никола Парапунов” на година ще са 43 990 лева, уточни инженер Ваня Илиева, ръководител на проекта. В него ще се изпълни топлинно изолиране на покрива и на пода, ще се достави и монтира котел с коефициент на полезно действие 99% с енергоносител за отопление на природен газ и система за автоматично управление на котела. Ще се подменят отоплителни тела и тръбна мрежа, ще се изпълни конструктивно възстановяване и укрепване на покрив, ще се подменят прозорци и врати със система от PVC-профил и стъклопакет. Ще се направи и частичен ремонт на водопроводната инсталация  и на канализационната инсталация. Предвиден е ремонт на складовите и санитарните помещения и на баните, ремонт на таваните, преоборудване с нови санитарни уреди, нови батерии, нови врати, ново енергоспестяващо осветление. Ще се подмени ел. инсталацията, ще се изгради мълниезащитна инсталация, ще се извърши и цялостна подмяна на осветлението във физкултурния салон. И в двете училища ще се осигури достъпна среда за хората с увреждания.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини