Кметът на Белица спешно решава проблема с водата в Палатик

Радослав Ревански, снимка: Община Белица
Радослав Ревански, снимка: Община Белица

Кметът на Белица Радослав Ревански осигури 45 000 лева от общинския бюджет за решаване проблема със замърсената вода в село Палатик.

От един месец в населеното място е спряна питейната вода заради завишено съдържание на уран.

«Осигурена е водоноска за 250-те жители за неотложни нужди, а за пиене хората разчитат на минерална вода», заяви кметът на селото Мустафа Сатев.

Преди дни стана ясно, че експерти от Регионалната здравна инспекция са установили  високи стойности на уран в питейната вода. Предприети са мерки за административна принуда във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването в село Палатик. Проверката показала трайно високи стойности за съдържание на естествен уран (0,0476 mgU/l) и на контролно ниво на обща алфа активност (1,70 Bq/l), поради което е издадено Предписание за спиране и Заповед за спиране експлоатацията на централния водоизточник, каптаж –местност Робева махала.

Населеното място се намира близо до някогашни уранови мини и най-вероятно замърсяването идва от тях. 

„За мен здравето и животът на хората са най-важни. Затова веднага осигурихме 45 000 лева от общинския бюджет, за да докараме вода в село Палатик от друг водоизточник. Направени са проби, които категорично доказват, че водата от него е годна за пиене. Чакаме съгласуване на проекта от компетентните институции. Съвсем скоро ще решим този проблем, няма да губим никакво време”,  увери кметът на община Белица Радослав Ревански. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини