Прокуратурата подхваща инвеститора на мраморна кариера край Ново Лески

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Жителите на хаджидимовското село Ново Лески внесоха два сигнала в прокуратурата в Гоце Делчев срещу инвеститор, който иска да строи мраморна кариера в землището на населеното място.

„Имаме основания да смятаме, че издадените от община Хаджидимово документи на фирмата са неистински. Точно тези книжа са подвели съда, за да промени решението си и да разреши тази концесия, след като през май миналата година ВАС отмени решение на Министерски съвет за отдаване на концесия за 25 години за добив на подземни богатства върху площ от близо 160 декара”, разкри Деси Йованович, председател на Инициативния комитет.

Вторият сигнал е за неистини в документите на самото инвестиционно предложение. В тях инвеститорът е записал, че има път да мястото, където ще се извършва добивът. „Такъв път няма. Един от инвеститорите – Димитър Чонгов, искаше да мине през нивите на хората, но те не разрешиха. Наскоро обаче наш съселянин разбра, че нивата му не е само негова вече, а съсобственик му е станал Чонгов”, уточни Йованович.     

Жителите на Ново Лески, както и на съседни села в района, от няколко седмици протестират срещу инвеститорско намерение да бъде изградена мраморна кариера. Хората са категорични, че не е правена оценка за въздействието върху околната среда. Местните хора смятат, че кариерата ще е само на 500 метра от къщите, на 50 метра от насаждения с грозде и градински чай, близо до карстовия извор Топлицата. Това ще съсипе природата и бъдещето на селото ни, уверяват жителите на Ново Лески.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини