Бурята прекърши крилете на два щъркела в Краище, добри хора помогнаха на птиците

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Бурята и изсипалата се преди дни едра градушка прекършиха крилете на два щъркела в село Краище, община Белица. За щастие се намериха добри хора, които се погрижиха за птиците и извикаха специалистите от РИОСВ-Благоевград, които ги транспортираха за лечение.

Основната заслуга за спасяването на ранените щъркели е на Мехмед Газинов, който е член на областното ръководство на ДОСТ в Пиринско. Мъжът забелязал, че в гнезда в двата края на селото има две бедстващи птици с прекършени криле. Той забелязал, че щърковете не могат да летят и решил да потърси съдействие от екоорганизациите. 

 "Звънях на няколко такива сдружения, но ме препращаха към телефон 112, откъдето също не получих съдействие. С мои приятели четири дни се грижихме за птиците, носихме им храна и ги наглеждахме", разказа Газинов. Получил съдействие единствено от неправителствената организация "Дивите животни" в София. 

Мъжът звънял на всички стационарни телефони на РИОСВ-Благоевград, но дълго време на тях никой не отговарял. Накрая осъществил контакт и помолил за екип от екоинспекцията, който да помогне на бедстващите щъркове. 

Най-накрая, след четиридневно издирване на спасителни екипи, от екоинспекцията в Благоевград се отзовали на молбата на Мехмед Газинов и изпратили хора в Краище, за да помогнат на птиците. Еколозите взели щъркелите и обяснили, че ще ги транспортират до ветеринарна лечебница, където ще бъдат излекувани, а след пълното им оздравяване - ще пуснат птиците да отлетят на юг.

Екоинспекторите обяснили на Мехмед Газинов, че е възможно птиците да са паднали от гнездата си заради бурята или пък едрата колкото яйце градушка, която се изсипа над община Белица преди дни, е прекършила крилете на птиците, които в онзи момент са били в полет.

 

Още новини