Турският посланик Сюлейман Гьокче напуска България

Снимка: Дарик, архив
Снимка: Дарик, архив

Турският посланик Сюлейман Гьокче ще бъде прехвърлен от мисията в България към централноамериканската република Гватемала. Очаква се в София да пристигне нов посланик - 51-годишният Хасан Улусой, генерален директор по многостранните политически отношения към Министерството на външните работи на Турция; бивш посланик на страната в Нигер, бивш заместник-ръководител на мисията на Турция към Съвета на Европа в Страсбург, съобщава webcafe.bg

По информация на "Хюриет" - външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу вече е започнал да уведомява лично посланиците за новите назначения.

Гьокче оглавяваше посолството на Турция в София от декември 2013 г., като играеше активна роля в отношенията между правителствата на Борисов и Ердоган по време на пика на бежанската криза, изграждането на оградата по границата между двете страни, както и екстрадирането в Турция на лица, заподозрени за съпричастност към неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

През юни 2017 г. премиерът Бойко Борисов посети Анкара, като обърна изрично внимание пред журналистите, че в делегацията не е поканен Сюлейман Гьокче.

"Забелязали ли сте, че винаги посланикът, който е на дадената страна, е в състава на делегацията? Оставям на вас да си отговорите на въпроса защо го нямаше Гьокче", каза Бойко Борисов.

Гьокче се оказа въвлечен и в казуса с разцеплението на ДПС след конфликта между Лютви Местан и Ахмед Доган в края на 2015 г., когато бъдещият лидер на ДОСТ беше потърсил съдействие в резиденцията на турския посланик за гарантиране на сигурността си.

Гьокче беше поканен при учредяването на ДОСТ, като след това беше чест гост на събитията, организирани от Местан. Кадри с участието на турския посланик попаднаха в предизборния клип на ДОСТ по време на кампанията за изборите през 2017, което доведе до решение на ЦИК да спре излъчването на видоето.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини