Невиждан глад за келнери и готвачи в Благоевград и Банско

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Невиждан глад за сервитьори, готвачи и бармани мъчи туристическия бизнес в планинския курорт Банско. Само преди ден Бюрото по труда обяви свободните работни места към момента - в началото на активния летен сезон незаетите позиции са над 270. Почти 90 процента от вакантните места са за работна ръка в хотелите и ресторантите в района.

Най-голям е недостигът на сервитьори и барани. За тези позиции бизнесът търси да назначи близо 70 младежи. 37 пък са незаетите места за готвачи в местните ресторанти и заведения за хранене. Има едно свободно място за майстор готвач, както и четири незаети позиции за помощник-готвачи.

Хотелите, които продължават да работят и през лятото в планинския курорт, изпитват остра нужда и от помощен персонал. Бюрото по труда е обявило 28 свободни места за камериери и още толкова за администратори в хотели. Недостигат масажисти, пикола, хигиенисти, перачи и домакини. 

Въпреки доброто заплащане, с всяка изминала година туристическият бранш изпитва все по-остър глад за професионални кадри. Повечето хотелиери и ресторантьори предлагат обучение, безплатна квартира и храна за персонала. Въпреки това желаещи да работят няма.

Според бизнеса 90% от позициите на бармани и сервитьори се заемат от студенти, които нямат опит и не гледат сериозно на професията. Според търговците намирането на добре обучени кадри в този бранш се оказва все по-трудно начинание. Напоследък все повече хотелиери и ресторантьори говорят за внос на работна ръка, но и това се оказва трудна задача заради административни спънки.

Подобен е проблемът и в Благоевград, където почти всяко заведение търси персонал. Отчайващ е гладът за готвачи, а местният бизнес е готов да обяви буквално бедствено положение заради липсата на подготвени кадри.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини