Прокуратурата подхваща санирането в Благоевград

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира във връзка с данни за нарушения при санирането на сгради в града, представени в журналистическото разследване на Мариета Димитрова, публикувано на сайта Blagoevgrad-News, и дискутирано на 04.06.2017 г. в предаването „Просто Диков“ на телевизия BIT.

Към настоящия момент е възложена проверка на органите на полицията, с оглед изнесената информация и установяване на данни за извършено престъпление от общ характер. По линия на надзора за законност се осъществява проверка относно твърденията за конфликт на интереси.

Преди дни благоевградската медия Blagoevgrad-news.com. публикува материал за това, че част от договорите за обследване на жилищните блокове, определени за саниране в областния център, са направени от фирма на заместник-кмета по строителството Янко Янков. В статията се твърди, че цените по договорите на жилищните блокове за саниране били с драстична разлика като финансови параметри, а някои били нереално завишени.  

Седмица по-късно заместник-кметът Янко Янков хвърли оставка, като обясни, че си тръгва по "лични причини". В областния център обаче останаха съмненията, че именно санирането е причина за това той да напусне поста, който зае преди около две години.

Прокуратурата работи и по случая с падналото скеле на улица "Цар Иван Шишман". Държавното обвинение е образувало досъдебно производство за престъпление по чл. 136 от НК - нарушаване на правилата за безопасни условия на труд и излагане на опасност живота или здравето на трудещите си. Местопроизшествието е било посетено от прокурор. По този случай Окръжната прокуратура е възложила проверка и по реда на надзора за законност.

Междувременно от Областната инспекция по труда в Благоевград отказаха да обявят официално и публично какви са резултатите от проверката на строителната фирма, която е работила по санирането на блока с падналото скеле. От няколко дни директорката Славянка Симидчийска е в болничен, а заместниците й препращат всякакви въпроси по казуса към Главната дирекция.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини