Напрежението на Кулата расте. На 29 май шофьори излизат на протест

Валентин Чорбаджийски и Александър Стамболийски, снимка: ИлинденПрес
Валентин Чорбаджийски и Александър Стамболийски, снимка: ИлинденПрес

На 29 май от 10 часа българските транспортни работници ще се съберат на мирен протест на ГКПП-Кулата. По този начин те ще изразят своето недоволство от дългото чакане и ежедневните километрични колони на границата с южната ни съседка.

"По план протестът ще бъде мирен. Очакваме в понеделник на място да пристигнат представители на гранична полиция, на Агенция "Митници" и на НАП, за да начертаем план за облекчаване на трафика. Ако това не се случи, напълно е възможно да преминем към блокада и гражданско неподчинение", заявиха Александър Стамболийски, заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници, и Валентин Чорбаджийски, регионален представител на Сдружението.

За протеста в понеделник вече са изпратени уведомителни писма до ОД МВР в Благоевград и до Община Петрич.

Превозвачите са категорични, че ежедневно на ГКПП-Кулата се чака средно по 10 часа, за да се премине границата. Дори и в момента има напрежение сред шофьорите, тъй като колоната от камиони е над 10 км. 

"Хората са изнервени от дългото чакане. Преди дни е имало спречкване между шофьори и гранични полицаи. Положението вече е нетърпимо за всички", призна Стамболийски.
Той и колегите му настояват да се подобри организацията на работа на пункта. Най-много време на превозвачите отнема паспортния контрол. 

"Какво търси Агенция "Митници" на границата, след като сме страна член на ЕС и имаме право на свободно придвижване", попита Александър Стамболийски. 

В момента работата на пункта е мудна и се преминава само на едно трасе. Според транспортните работници, на Кулата има възможност да бъдат отворени три трасета с кантари за товарни автомобили. Ако това се случи, преминаването ще бъде улеснено. те подозират, че трасетата не се отварят, тъй като гранична полиция няма ресурс за обслужване на камионите.

От Съюза на българските транспортни работници дадоха пример, че всеки месец камионите на фирмите губят по 10-15 дни във висене на Кулата. 
В същото време на ГКПП-Промахон работата върви бързо и без митнически контрол.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини