Шефът на ДГС-Катунци: Работим усилено по новия горски път в Пирин

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Изграждането на нов горски автомобилен път „Гарваница-Равнелак” в Пирин планина над едноименното село започна в началото на месец април. Съоръжението е на територията на Държавно горско стопанство – Катунци. То е с дължина 12,1 километра, трасето минава през планински и стръмни склонове с наклони над 70%. Стойността му е 4,3 милиона лева, парите са от фонд „Инвестиции в горите” на Югозападното държавно предприятие. Средната надморска височина на обекта е 1283 метра.

С изграждането му ще се улесни изпълнението на заложените лесовъдски и ловностопански дейности. Ще се спомогне за усвояване на дървесината и осигуряване на по-равномерно ползване, а също така за превантивни действия при възникване на горски пожари и други природни бедствия. Ще бъде подобрен достъпът до гората и противодействието на бракониерите в нея.

„Работи се усилено по новия горски път над село Пирин. Често обаче вали, дъждът пречи на работниците, но вече има почти 1500 метра пробив в гората нагоре. Само времето да е с нас, ще се завърши в срок. Контрол осъществяваме всеки ден – проверки на място се правят от наш служител. На по-късен етап ще се направят канавки, шахти и всички необходими съоръжения”, казва директорът на ДГС-Катунци – Симеон Ефремов.

35 души е целият състав на горското стопанство, но в момента са наети и сезонни работници - 8 души. Те помагат за лесокултурната дейност – 50 декара ново залесяване трябва да се направи. Маркират и дърветата, които трябва да се отсекат догодина, става въпрос за 25 000-26 000 кубика. През този месец май се засили дърводобивът, макар че няма много местни фирми.

„Предлагането от наша страна е повече. Причината е, че малко фирми влизат да добиват, много са тези, които искат директно да купуват за преработка или за търговия. Трудно е, търсим бригади, но вече идват фирми от Гоце Делчев, от село Мусомища, от Сатовча, вярвам, че ще изпълним плана. Тази година за дърводобив той е 25 430 кубика. Изоставаме засега, но до края на март не можеше да се влезе в гората – сняг, лед. Ще наваксаме, до края на полугодието трябва да влезем в график по изпълнение на плана за дърводобив”, уверен е Симеон Ефремов.

Над 20 служители са непрекъснато на терен – 16 горски надзиратели, четирима старши лесничеи, двама лесничеи, те следят за нарушители. Площта на ДГС-Катунци е 29 816 хектара. Но няма масова сеч в района.

„Не можем да се оплачем от засилване на бракониерска сеч. Почти нямаме нарушители, които да секат дърва за собствени нужди или да ги продават. Най-често санкционираме фирми, които секат и дървета без марки покрай тези, които сме им позволили да отрежат. Но не е нещо тревожно и фрапиращо. При нарушение си плащат и цената за отсечените дърва, и обезщетение по Закона за горите”, казва горският шеф.

Цел на горското стопанство е да развива ловната дейност, там също са насочени усилия. Но е важно и да се запазят и увеличат популациите на дивеча. В района и ма най-много диви прасета и сърни. 4-5 дивечовъдни участъка са дадени на концесия, собствениците им също полагат грижа за животните. Горското пък има два дивечовъдни участъка – има интерес къмлова не само от българи, но и от гърци. „Но не сме в състояние да предложим пълна услуга – настаняване, удобства, нямаме такива бази. В месеца се правят по 1-2 организирани ловни излета. Залагаме много на охраната, за да няма бракониери. Намаляват нарушенията и при незаконния лов, и при незаконната сеч. Помага ни и Гранична полиция. Всеки има респект от граничните полицаи, правим съвместни проверки, това дава ефект и няма сериозни нарушения на наша територия”, уточнява Симеон Ефремов.  

Той споделя, че в началото на туристическия сезон от особено значение е да се предупредят туристите да пазят гората. Поставят се нови табели с необбходимата информация и съвети. Предупреждават се всички да палят огън само на определени за това място. Защото много хора идват в гората – някои са на излет, други берат чай, билки или горски плодове. „Тук разполагаме с противопожарна кула – навреме да разбираме за пожар и да реагираме, помага ни и местното население. Всяка година готвим план за противопожарна дейност – гасачески групи са създадени в няколко населени места, има доброволци, от нас е оборудването. Заедно гасим пожарите. И така трябва да бъде. Защото гората е национално богатство, тя е на всички, не е само на горските”, допълва Симеон Ефремов.    

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини