Още една лъвска глава откриха в древния град Хераклея Синтика

Още една лъвска глава откриха в древния град Хераклея Синтика

Лъвска глава, част от водоскока в античния град Хераклея Синтика, откриха в първия ден на тазгодишните разкопки археолозите начело с доц. д-р Людмил Вагалински. Има още една, която засега се вижда само в профил, но е въпрос на време да бъде извадена.

Находките се намират пред второто стълбище на базиликата в древното селище, те са на юг от магазините в населеното място.

Миналото лято археолозите се натъкнаха на римско корито на чешма с три лъвски глави в Хекарлея Синтика край храма на Ванга в местността Рупите. То също бе намерено в южната част на античния полис и е с размери 2,50 метра дължина, 1 метър ширина. Едната лъвска глава е отчупена. Тогава археолозите разкриха и зидан римски канал с внушителни размери отпреди 1700 години, но продължава да функционира, отвеждайки водите към река Струмешница.

В началото на месеца пък криминалисти и археолози спасиха от ръцете на иманяри запазена надгробна плоча в некропол на античното селище. Находката бе датирана от втората половина на втори век след Христа. Надписът върху нея се чете идеално, написан е в стихотворна форма на старогръцки език. Буквално съобщава "Убитият е Касандър" и разказва как е убит търговец с това име.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини