Одобриха финансирането на компостираща инсталация в Благоевград

Снимка: Общински съвет-Благоевград
Снимка: Общински съвет-Благоевград

Общинските съветници в Благоевград на своя извънредна сесия в четвъртък решиха да бъдат отпуснати средства от бюджета изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране. Дейностите са част от Регионалната система за управление на отппадъците. Решението касае „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“.

По време на заседанието кметът Атанас Камбитов поясни, че взетото решение не налага корекции на бюджета за 2017 г., тъй като то касае този за следващата година. Предложението бе гласувано с пълно мнозинство от общинските съветници.

Община Благоевград ще кандидатства с проектно предложение заедно с  общините от Регионалното сдружение за управление на отпадъците, включващо общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево . Проектът има за цел да гарантира, че всички постъпващи битови отпадъци на територията на община Благоевград ще бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин. Чрез изпълнение на дейностите по проекта ще се подпомогне постигането на националните цели, заложени в националното законодателство и в Националния план за управление на отпадъците 2014-2020 г. за намаляване на количеството на депонираните битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини