Мъж осъди полицаи от Благоевград за незаконен арест и употреба на сила

Мъж осъди полицаи от Благоевград за незаконен арест и употреба на сила

Мъж от Благоевград осъди областната полицейска дирекция за незаконен арест и за прилагане на сила при задържане на лице. Административният съд уважи иска от 2000 лева на пострадалия, тъй като прие, че той е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в страдания, стрес и накърняване на честта.

Николай А. от квартал „Ален мак“ е бил задържан на 27 юни 2014 година с полицейска заповед за 24 часа. Заповедта е издадена след извършване на проверка в работилница за ремонт на велосипеди по сигнал за вдигане на шум. При извършване на проверката мъжът е отказал да представи документ за самоличност и след предупреждение да не пречи на органите на реда да изпълнят задълженията си по служба, те използвали физическа сила и помощни средства – белезници за отвеждането му и задържане в 01 РУП – Благоевград.

Заповедта за задържане е обжалвана от Николай А. и отменена през 2015 година с решение на  Върховния административен съд.

Въз основа на това пострадалият мъж внася иск за обезщетение срещу полицейската дирекция. В съдебния процес той твърди, че във въпросната вечер бил изведен от работилницата с белезници пред погледите на всички съседи. Униформените служители го извели „по най-бруталния начин“, като не му позволили дори да заключи обекта.

След това в патрулната кола единият от полицаите е упражнил върху него физическа сила - ударил го е, защото бил казал, че той не е престъпник. След задържането му Николай имал проблеми със зъбите, оплаквал се от главоболие, чувал е подмятания от съседи по свой адрес. Всичко това, както и отменената заповед за арест, го накарало да внесе иск за претърпени неимуществени вреди срещу полицията в Благоевград.

Съдът прие, че незаконосъобразното задържане на ищеца е причинило душевно страдание у него, като предизвиканият стрес и безпокойство не само произтичат от незаконосъобразна заповед за задържане, но те са по-големи от неизбежните за тази форма на въздействие неудобства, тъй като спрямо лицето е била упражнена физическа сила и са били поставени белезници за отвеждането му в полицейското управление.

Затова уважи иска от 2000 лева на Николай А. срещу ОД МВР-Благоевград. Областната полицейска дирекция ще трябва да покрие и сторените по делото разноски.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред горна инстанция.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини