Иманяри пробвали да продадат надгробна плоча от Хераклея Синтика

Admin 09 Април 2017 08:43 Региона 0
Иманяри пробвали да продадат надгробна плоча от Хераклея Синтика
Снимка: Община Петрич

Полиция спаси от ръцете на иманярите уникалната надгробна плоча, открита от археолози миналата седмица в древния град Хераклея Синтика.

Иманярите направили опит да я пласират зад граница, но опитите им да я изнесат от страната ударили на камък. Оперативните действия са извършени от служители на сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности“. Те стигнали до няколко лица от петричкото село Рупите, които  предлагали за продажба мраморната плоча с приблизителни размери 60/60/150 см с надпис на старогръцки език.

Точното местонахождение на архиологическата културна ценност е установено на 4 април. Благодарение на бързата намеса на служителите на Главна дирекция "Национална полиция", находката е спасена.

Надгробният паметник е от края на втори век след Христа. Той е издигнат от брата на мъртвия, който е направил семейна гробница. Надписът гласи: „Убитият е Касандър”. Мъжът бил по бизнес дела в Пауталия /б.а.-Кюстендил/ и се връщал към Хераклея Синтика. Малко преди да пристигне в родния град е убит, след като е предаден от своя спътник. Най-вероятно целта е била да бъде ограбен. Брат му тръгнал да го търси, но открил само „тялото му да се валя в пръстта”, както пише на надписа на паметника.

„Такава криминална история няма известна до момента в региона. Това е уникална находка, няма друга такава в района на Средна Струма. Паметникът представлява масивен паралелепипед с украса”, разказват археолози.

Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена. Специалисти отдавна алармират, че районът често става жертва на иманярски набези. 

Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град Хераклея Синтика.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини