Спират интернет достъпа у нас в деня на изборите

Спират интернет достъпа у нас в деня на изборите
Снимка: Vesti.bg

Интернет достъпът към български сайтове ще бъде ограничен в деня на изборите. Това е решила междуведомствената група към Министерския съвет, която е била натоварена със сигурността на вота.

В деня на изборите 26 март сайтовете на българските институции ще са недостъпни от чужбина. Ще могат да се виждат само от български потребители, твърди в. “24 часа.

Мярката трябва да намали възможностите за атака срещу интернет страниците на възлови ведомства като МВР, ЦИК, МВнР, които бяха съборени от хакери на местния вот през 2015 г. Тогава атаката бе от типа “отказ на услуга”, при която с множество заявки за ползване на сайта той се претоварва и спира да работи. Щетите от пробива през 2015 г. бяха отстранявани в продължение на няколко седмици, освен това създадоха напрежение в деня на изборите. Тогава проверки на ДАНС показаха, че голяма част от атаката е дошла от руски сървъри.

На 26 март ще бъде ограничен достъпът и до останалите държавни сайтове, предвиждат плановете на правителството. Така ще се предотврати възможността от злонамерена хакерска атака, която да има за цел всяване на паника

„Представете си, че хакер влезе в сайта на АЯР и публикува информация за авария в “Козлодуй”. Това ще предизвика огромна паника в изборния ден. За да не се случи това, спираме достъпа отвън до всички сайтове”, обясни участник в работната група.

Изборите обаче не са пряко застрашени от хакерска атака. Причината е, че в България преброяването се извършва офлайн. Единственото предаване по интернет на данни е от районните избирателни комисии към ЦИК, но те не се обявяват, докато резултатите не бъдат обработени повторно и с хартиените протоколи. За връзка между РИК-овете и централната комисия са осигурени допълнителни защитени трасета от оптичната мрежа на държавната администрация. За дните на размисъл и на вота всяка институция ще има специални дежурни, които ще бдят за разпространение на “фалшиви новини” в интернет сайтове и социални мрежи, съобщиха от Министерския съвет.

Източник TrafficNews.bg

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини