Проекти на стойност 2 420 000 лв. защити Община Петрич

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Проекти на стойност 2 420 000 лв. защити Община Петрич. Спечеленото финансиране е по програма Трансгранично сътрудничество „Гърция - България” 2014 – 2020 година. 

От общо внесени 176 проекта само 43 са получили одобрение за финансиране. От тях три проекта са на Община Петрич. Водещ партньор по програмата за ТГС е Община Серес, Гърция.

По първия защитен проект се предвижда  създаването на два културни центъра в двете погранични общини. За община Петрич спечелените средства ще бъдат за пълна реконструкция на сграда, която е бивша собственост на Гранични войски и превръщането й в музей с достатъчна площ за експониране на богатото културно-историческо наследство. Стойност на реконструкцията - 650 хил. евро. Заложено е изготвянето на експозиционен план и преместване на експозициите, които сега се намират в Исторически музей Петрич, както и изработване на маркетингова стратегия а рекламиране на културно-историческите обекти в Петрич и Серес.

В дългосрочен план създаването на два „Културни парка” от европейско значение и промотирането на общ продукт за привличане на туристи.

Финансиране е одобрено и в направление „Управление на подпочвения воден ресурс с цел използването му за непитейни нужди и отопление - пилотна инсталация” с акроним „Зелена помпа”. Заложената дейност е инженеринг и изграждане на сонда за непитейна вода в землището на село Кавракирово, местността „Църквата”. Третият проект касае подобряване на здравните услуги за населението на община Петрич и е на стойност 500 хил. евро.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини