Евродепутати искат забрана за палмово масло в храните

Евродепутати искат забрана за палмово масло в храните
Снимка: Zdrave.to

Да се забрани употребата на палмово масло в производството на храни и биогорива. За това настояват депутати от различни комисии в Европейския парламент и призовават Еврокомисията да направи необходимите законодателни промени, съобщава Агрозона. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработеното палмово масло съдържа генотоксични и канцерогенни замърсители.

Те се образуват при рафиниране или при високи температури и крият сериозен риск за здравето. Чрез храните за кърмачета, бебетата са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище. През 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. Такива са били количествата и през 2015. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г. За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко.

Депутати от Комисията по земеделие, сред които и Момичл Неков, отправиха писмен въпрос към ЕК, в който настояват за мерки, с които да се ограничи употребата на палмово масло в млечните продукти  с оглед на защитата на човешкото здраве, съобщава Дарик. Според Неков тази суровина не трябва да се използва и в другите хранителни продукти.

„Проблемът с палмовото масло е огромен, тъй като крие рискове от гледна точка на канцерогенност и образуването на рак. Мястото на маслото не е храната, а се съдържа в солети, соленки, бисквити, закуски“, коментира евродепутатът. По негови думи при наличието на проучване, доказващо вредата от суровината, и внесеният сигнал, ЕК трябва да предприеме съответните мерки.

Резолюция за вредите от палмовото масло изпрати и Комисията по околна среда. С нея депутатите настояват пред ЕК да се прекрати  използването на палмово масло в биогоривата. Авторът на резолюцията чешкият евродепутат Катержина Конечна.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини