Евродепутати искат забрана за палмово масло в храните

Снимка: Zdrave.to
Снимка: Zdrave.to

Да се забрани употребата на палмово масло в производството на храни и биогорива. За това настояват депутати от различни комисии в Европейския парламент и призовават Еврокомисията да направи необходимите законодателни промени, съобщава Агрозона. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработеното палмово масло съдържа генотоксични и канцерогенни замърсители.

Те се образуват при рафиниране или при високи температури и крият сериозен риск за здравето. Чрез храните за кърмачета, бебетата са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище. През 2016 г. в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. Такива са били количествата и през 2015. Абсолютният пик до момента от над 51 хиляди тона е бил достигнат през 2014 г. За сравнение, през 2000 г. вносът на суровината у нас е бил близо десет пъти по-малко.

Депутати от Комисията по земеделие, сред които и Момичл Неков, отправиха писмен въпрос към ЕК, в който настояват за мерки, с които да се ограничи употребата на палмово масло в млечните продукти  с оглед на защитата на човешкото здраве, съобщава Дарик. Според Неков тази суровина не трябва да се използва и в другите хранителни продукти.

„Проблемът с палмовото масло е огромен, тъй като крие рискове от гледна точка на канцерогенност и образуването на рак. Мястото на маслото не е храната, а се съдържа в солети, соленки, бисквити, закуски“, коментира евродепутатът. По негови думи при наличието на проучване, доказващо вредата от суровината, и внесеният сигнал, ЕК трябва да предприеме съответните мерки.

Резолюция за вредите от палмовото масло изпрати и Комисията по околна среда. С нея депутатите настояват пред ЕК да се прекрати  използването на палмово масло в биогоривата. Авторът на резолюцията чешкият евродепутат Катержина Конечна.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини