Исландия първа в света въвежда еднакви заплати

Снимка: economic.bg
Снимка: economic.bg

Исландия ще стане първата държава в света, в която заплатите ще са еднакви, независимо от пола, етническия произход, сексуалността и националността. Според плановете на правителството разликата в заплащането в страната трябва да бъде изкоренена до 5 години, пише Economic.bg, позовавайки се на AP.

Еднакво заплащане за еднакъв труд. От 2022 г. това правило ще важи за всички частни и държавни фирми в Исландия, които имат персонал над 25 души.

„Равните права са човешко право. Трябва да сме сигурни, че мъжете и жените се ползват от равни възможности на работното си място. Наша отговорност е да вземем всички необходими мерки, за да го постигнем“, заяви министърът, отговорен за равенството и социалните въпроси Торстейн Виглундсон.

Компаниите периодично ще бъдат проверявани дали спазват новата мярка. Ако не успяват, служителите им ще имат право на обезщетение.  

Битката за еднаквото заплащане в Исландия започва още през 1975 г. със стачка, в която се включват над 90% от жените в страната. Протестът тогава блокира държавата. Спират да работят болници, училища, институции.

В деня на протеста жените отказват да вършат и домакинска работа и прехвърлят грижите за децата на мъжете. Стачката дава резултати. С годините жените в Исландия получават все повече права, а през 1980 г. е избрана и първата жена президент.

Отдавна Исландия оглавява световната класация за държавата, която най-много зачита половото равенство в заплащането. Но жените там все още получават между 14 и 18% по-ниски заплати от мъжете.

Заради разликата в заплащането преди няколко месеца хиляди жени излязоха на протест. Тогава демонстрацията започна точно в 2:38 часа следобед. Според изчисленията на правозащитни организации, всеки ден след този час жените в Исландия работят безплатно.

До края на месеца правителството в Рейкявик ще внесе в парламента законопроекта за еднаквото заплащане. Повечето партии вече обявиха, че ще го подкрепят. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини