МарияГабриел: Жените имат ключова роля за развитието на евро-средиземноморското сътрудничество

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

В навечерието на Международния ден на жената, Работната група на ЕНП в Европейския парламент, председателствана от българския евродепутат Мария Габриел, организира конференция „Евро-средиземноморското сътрудничество на жените“. Във форума участваха жени-лидери, активисти за човешките права, бизнесдами и представители на гражданското общество от страните от Средиземноморския регион Мароко, Алжир, Тунис, Йордания, Ливан, Египет и Палестина. Днешното събитие е израз и продължение на ангажиментанаГрупатана ЕНП занасърчаваненаправатанажените и равенството междуполовете.

„От съществено значение за Групата на ЕНП в Европейския парламент е да потвърдим принципа на равенство между мъжете и жените като крайъгълен камък на нашата политическа дейност. Днес изграждаме партньорство, в основата на което е залегнало разбирането за ключовата роля на жените за едно по-добро бъдеще за техните страни. Жените са движеща сила за социална промяна и целта ни чрез тази конференция е да изведем техните интереси по-високо в дневния ред на Европейския парламент и в целия Средиземноморски регион.", заяви при откриването на конференцията зам.-председателятнаГрупатана ЕНП МарияГабриел.

В открит и интензивен дебат по време на форума бяха очертани възможностите за съвместни действия между Европа и Средиземноморския регион за преодоляване на нарастващите предизвикателства. Жените от средиземноморските държави, които са лидери във формирането на обществено мнение в своите страни, споделихаопитотносноситуацията с праватанажените и тяхнатароля в региона. На преден план бе изведено значението на жените като ключови участници в провеждането на приобщаващиполитики, насоченикъмукрепванетонастабилен и проспериращевро-средиземноморскирегион.

„Женитеучастватактивно в устойчивото икономическо и социално развитие и оказват подкрепа в отстояване на правата на човека. Групатана ЕНП сме решенидапродължимдаработимзанамаляваненаразличиятамеждумъжете и женитеотдветестранинаСредиземноморе”, обобщи Мария Габриел.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини