800 домакинства ще компостират отпадъци вкъщи

Снимка: ezine.bg
Снимка: ezine.bg

Сдружение на Югозападните общини изпълнява проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Македония“ 2014-2020 г. Той е с наименование „Компостирай – насочени към природосъобразния начин на живот“ и е с продължителност 15 месеца – от октомври 2016 г. до януари 2018 г. Бюджетът му е 171 164,41 евро. Проектът ще се изпълнява в партньорство с Центъра за развитие на Югоизточния планов регион в Македония. Целта е в трансграничния регион да се снабдят 800 домакинства с компостери за домашна употреба. Ще се разработят материали и ще се направи обучение за използването им. Предвидени са 17 информационни дни на домашното компостиране, проучване на потенциала и възможностите за компостиране в трансграничния регион. Ще има и информационна кампания за прилагане на процеса в домашни условия и намаляване на биоразградимите отпадъци.

Компостирането е най-полезният начин от екологична гледна точка за справяне с битови биоразградими отпадъци. Остатъците от храна и градинските отпадъци могат да се разграждат. 2/3 от боклука – остатъци от храна, градински отпадъци и други, са органични компоненти, които се разграждат по естествен път. Хартия и картон също могат да се компостират. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини