Петко от Кулата: Гърците ни блокират, защото сме цървули

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

локират ли отново гръцките земеделци граничния пункт „Кулата-Промахон”, ние трябва да им отговорим със същото и да не допуснем продукцията им да влиза в България, смятат българските шофьори, пътуващи към Гърция.

Гръцките фермери заявиха намерение да блокират отново пътища и гранични пунктове от 23 януари нататък. В началото на миналата година над 500 трактора се изсипаха на ГКПП Кулата-Промахон, блокирайки на етапи за повече от месец границата с Гърция. Блокади имаше и по пътищата във вътрешността на южната ни съседка. В отговор на ежегодните януарски протестни блокади на граници и пътища, българските превозвачи на няколко пъти блокираха влизането в Гърция за всички моторни превозни средства.

„И ние трябва да им затворим границата, никаква тяхна селскостопанска продукция да не влиза у нас. Нашите контра-блокади миналата година помагаха на гърците, които си бяха затворили границата от тяхна страна”, смята Тодор, който почиваше на паркинга на Е-79 в кресненското село Долна Градешница, пише БГНЕС.

Той минава през Гърция на път за Западна Европа. На ГКПП Кулата днес имаше традиционна опашка от излизащи от страната ни товарни автомобили. От гръцка страна в България влизаха в пъти по-малко товарни автомобили, чийто водачи казаха, че засега обстановката по пътищата в южната ни съседка е спокойна. Водачите на чакащите пред гръцката граница наши товарни автомобили коментираха оформящата се поредна блокада на гръцките фермери в мъртвия за тях сезон, в който нямат работа на полето.

„Това което правят гърците всяка година не е нормално, само те ли знаят да блокират”, каза Сергей, който пътува с микробус до Кулата. Според него ние нищо не можем да направим при евентуална нова блокада, тъй като стачниците са си проблем на гръцкото правителство. „Гръцките блокади са пълна излагация, защо не ги правят през март или април, а когато нямат работа. Блокират ли те - ние същото трябва да направим”, категоричен бе друг чакащ навлизане за в Гърция наш водач на ТИР.

Тъй като опашката пред него се размърда, той потегли рязко, казвайки: „блокада до дупка”.

„Тяхната продукция не трябва да се допуска в България, започнат ли празниците, те блокади, ние-българите трябва цяло лято да ги блокираме”, смята Петко. „Освен и ние да блокираме, какво друго можем да направим”, отбеляза Красимир. Той по принцип смята, че гърците с блокадите си постигат исканията, защото са задружни, докато ние сме „цървули”.

„Нашата държава може да помогне на нашите превозвачи при блокадите, но явно не й се занимава”, допълва Красимир. „Тази година блокада като миналогодишната едва ли ще има, просто сега не е моментът. Гърците са наясно, че повишените данъци са изискване на кредиторите, а не на правителството. Иначе имат ли възможност, ще направят всичко възможно, за да постигнат исканията си, изнудвайки правителството си. А от действията им страдат нашите превозвачи и туризма ни”, смята местен младеж, имащ някакъв „алъш-вериш” в района на ГКПП-Кулата, който не пожела да застане пред камерата. „Утре ще заявим намеренията си при евентуална блокада от страна на гръцките фермери. Тази година ще действаме още от първия ден на блокадата и ще отговорим със същите действия, няма дори и ден да чакаме”, каза по телефона за БГНЕС Веселин Дангов от Сдружение „Съюз на българските транспортни работници”. Дангов миналата година бе един от организаторите на контра-протестите, организирани от нашите превозвачи на ГКПП „Кулата”. Според него гръцките фермери изчакват заради студеното време, но в началото на идната седмица ще решат точно какви действия ще предприемат. „Смятаме, че тази година фермерите ще блокират пътища във вътрешността на Гърция, но не и гранични пунктове”, допълни Дангов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини