Заплатите в Румъния нарастват с 13 процента за година

Снимка: News.bg
Снимка: News.bg

Средната брутна заплата в Румъния е нараснала с три на сто през ноември 2016 г. спрямо предходния месец и с 13.2 на сто на годишна база до 3005 леи (1308 лв.), показват данни на Националния статистически институт на северната ни съседка, предава БТА.

Средната нетна заплата е достигнала размер от 2 172 леи (945 лв.), което също е ръст от 3 на сто, отбелязва агенция Аджерпрес, цитирана от economic.bg.

Най-високи през ноември са били заплатите в сектора на информационните технологии – 5675 леи (2470 лв.), а най-ниски – в хотелския и ресторантьорски сектор – 1291 леи (562 лв.). В бюджетния сектор регистрираният ръст на заплатите е между 1,4 и 1,9 на сто.

Румъния често е давана за пример у нас заради успешната борба с корупцията и многобройните чуждестранни инвестиции, които възродиха икономиката й. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини