Ще плащаме по-високи данъци за сгради и коли в Благоевград

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Увеличават се данъците за сгради и за моторни превозни средства в община Благоевград. Решението взеха на днешното си заседание общинските съветници.

Кметът Атанас Камбитов уточни преди вземането на решение, че ако през 2012 г. за различните дейности общината е харчила по 16 милиона лева, то сега тази цифра е 21 милиона лева.

„Предстои ново вдигане на минималната работна заплата, всичко това се поема от общината.Направили сме пълен анализ, за да направим това предложение. Целта не е механично вдигане на налози, а обезпечаване на политиката ни в спорта, културата, социалната сфера, образованието...”, аргументира се градоначалникът.

26 съветници гласуваха „за”, , 9 бяха „против”, а трима - „въздържал се”. От 1,2 ставката се вдига на 1,9 на хиляда върху данъчната основа. Това означава, че за основно жилище от 100 квадратни метра в идеален център досега се е плащало 40,53 лв., а занапред сумата ще е 64,16 лв.

За автомобилите с ниска кубатура и малка мощност данъкът се вдига двойно. А за най-мощните коли ставката остава непроменена.

Според общинския съветник Кирил Ваклинов, с това увеличение собствениците на автомобили в Благоевград ще плащат най-солените данъци в цялата страна. Според общинска администрация обаче, промяната е наложителна, тъй като досега за колите нисък клас данъкът е бил прекалено нисък и дадоха пример, че досега собственик на автомобил с ниска кубатура е плащал 10 лева годишен данък. Сега налогът се увеличава с 10 лева.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини