Мария Габриел призова за премахване на визите за САЩ и Канада

Admin 15 Декември 2016 12:43 Европа у нас 0
Мария Габриел призова за премахване на визите за САЩ и Канада
Снимка: Пресцентър

"Визовата реципрочност е основен принцип на общата визова политика на ЕС. Радвам се, че този приоритетен за България въпрос е важен и за Европейската комисия. Конкретните резултати с договореното поетапно премахване на визите за българи и румънци за Канада е доказателство, че само с координирани действия можем да постигаме напредък. Но за да продължи ЕС да говори в един глас на международната сцена, трябва да обърнем сериозно внимание на сегашната ситуация, създаваща усещане за различни категории страни и граждани на Съюза. Тази негативна тенденция може да има дългосрочни последици“. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел в дебата с комисар Аврамопулос относно плановете на Комисията за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ и Канада.

Евродепутатите призоваха за премахване на визите за всички европейски граждани за тези две държави, за да имат право да пътуват така, както американските и канадските граждани посещават ЕС.

 

Мария Габриел специално подчерта усилията на комисар Димитрис Аврамопулос, положени до момента по въпроса. Според нея изпреварваща стъпка е ясното открояване на негативните последици от определени действия. „Призовавам за решително отстояване на механизма за визова реципрочност с всички инструменти на дипломацията, за да може защитавайки авторитета си на Европейски съюз да отговорим на очакванията на всички европейски граждани“, апелира в заключение Мария Габриел.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини