България е с рекордни инвестиции от европейския бюджет през 2015 г.

Admin 07 Декември 2016 13:20 Европа у нас 0
България е с рекордни инвестиции от европейския бюджет през 2015 г.
Андрей Новаков

„Приемането на бюджет 2017 на Европейския съюз е добър повод за анализ на резултатите от европейските инвестиции през последните години. Равносметката показва, че 2015 г. е успешна за европейските проекти в държавите членки и България е един от примерите за това с над 2,7 млрд. евро инвестирани в страната. А ако към добавим и плащанията за земеделие, тази сума може да нарасне дори двойно.“ Това заявиевродепутатът Андрей Новаков по повод предстоящата оценка на оперативните програми в Европейския парламент за изминалия програмен период.

Според цитираната от него статистика, през последните няколко години с европейски средства в България са ремонтирани и обновенинад 1,000 км. пътища и над 230км ж.п. линии, като всеки лев от Европейския съюз в страната ни е генерирал по още 3 в българската икономика. 

По думите му, положителната тенденция за висок икономически растеж ев резултат на добрата работа с европейски средства през последните две години. Само през 2015г.за създаване на нови работни места, преквалифициране и обучения са вложени 1,4 млн. евро., което е довело до намаляване на безработицата (до 7,9% за декември 2015г.; 7,4% за октомври 2016г.). Над830 млн. евро са инвестирани в развитие на най-бедните региони в България за преодоляване на изоставането им по отношение на икономически и социални показатели.

През 2015г. България е и една от страните с видим напредък по хоризонталните програми на Европейския съюз - страната ни е сред първите, подписали споразумение за отпускане на преференциални заеми и гаранции за малки и средни предприятия по плана „Юнкер“. По програма COSME са вложени 1,2 млн. евро отново в подкрепа на бизнеса; 27,1 млн. евро са инвестирани в млади хора по„Еразъм+“ за спорт, мобилност и младежки политики, 100 хил. евро за вложени в социални иновации.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини