Преизбраха Мария Габриел за заместник-председател на Групата на ЕНП в Брюксел

Мария Габриел, снимка: Пресцентър
Мария Габриел, снимка: Пресцентър

Евродепутатът от делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент Мария Габриел, досегашен зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, беше преизбрана днес с мнозинство за следващ мандат като зам.-председател на най-голямата парламентарна група в Европейския парламент.  Тя спечели признанието на колегите си с активна и резултатна работа, която допринесе за засилване на сътрудничеството на групата със съседните на Европа региони. Това е от ключово значение в контекст на миграционната криза, тъй като от мира и стабилността на най-близките на Европа съседи зависи до голяма степен стабилността и сигурността на европейските граждани.

„Благодаря за доверието на Групата на ЕНП и високата оценка на досегашната ми работа. Заедно с целия екип на Председателството на групата успяхме да изведем като приоритет сътрудничеството с южните ни съседи. Инвестирането в регионите на юг от Европа е инвестиция в стабилизирането на тези страни, а оттам и в собствената ни сигурност и стабилност на ЕС. Партньорството с тези региони е повече от важно за управлението на миграционните потоци, за предвиждането и предотвратяването на заплахи за сигурността. Необходимо е да се справим с корена на проблемите в Средиземноморието, преди те да станат европейски проблеми от още по-голям мащаб“, коментира Мария Габриел след преизбирането й.

Тя направи равносметка на постигнатите резултати за последните две години и половина в областта на евро-средиземноморската политика. Групата на ЕНП се позиционира като фактор чрез приетите позиции по отношение на миграционната криза, регулярните срещи с посланиците на средиземноморските държави в ЕС, дискусиите с комисаря за политиката на съседство Йоханес Хан, мисиите на групата в южни страни, множеството конференции с високопоставени представители на европейските институции и страните от Средиземноморието. Благодарение на всичко това, Групата на ЕНП днес се счита за пълноправен партньор на Съюза за Средиземноморието.

„Всички резултатни инициативи, предприети през досегашния ми мандат като зам.-председател на Групата на ЕНП, са в основата на решимостта ми да продължа да работя за постигането на един по-стабилен, демократичен и проспериращ евро-средиземноморски регион. Ще продължа да отстоявам позицията на Групата на ЕНП като надежден партньор и движеща сила на евро-средиземноморската политика, където проектите се основават на партньорство и общи интереси“, заяви още Мария Габриел.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини