С 50 фестивални формата Банско отчита 15% ръст на нощувките през лятото

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Ден след като грабна приза „Европейски град на спорта за 2017 година", кметът на Банско Георги Икономов се включи в редовното заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападен район, който се провежда в планинския курорт.

Туристическа дестинация Банско бе презентирана пред членовете и гостите на съвета. От представянето стана ясно, че Банско е една от най-бързо развиващите се общини в България, като само за последните 4 години e изпълнила проекти с европейско финасиране, възлизащи на над 50 милиона евро. Анализаторите вече наричат Банско „новата фестивална перла на България". В културния календар на общината са включени над 50 фестивални формата, сред които Международния Джаз Фестивал, БанскоФилмФест, Фестивал на балканската музика „Бохеми" и др.

"Общинска администрация Банско е една от малкото, които менажират местния туристически бизнес чрез посочените фестивални формати, като по този начин привлича огромен брой туристи, които да се радват, не само на възхитителната природа, но да станат и „съучастници" в духовни преживявания от висок клас. С тези формати разширяваме активния туристически сезон извън традиционния зимен и можем да се похвалим с ръст от 15 % на реализираните нощувки. В резултат на това, както и на стриктен контрол, регистрираме ръст в събрания туристически данък с 8 %. Постигнатото развитие в туристическия сектор се дължи на добрата съвместна работа между местната власт и бизнеса в рамките на Консултативния съвет по туризма, където всички въпроси се обсъждат и решават заедно. През месец февруари ни предстои да домакинстваме за първи път три кръга от Световната купа по сноуборд, където имаме силно българско участие в лицето на Радослав Янков и Александра Жекова. Добрите условия за почивка в града и качествените събития, на които сме домакини ми дават повод да вярвам, че растежа в туристическия сектор ще продължи" заяви Икономов пред членовете на съвета.

По време на заседанието бяха разгледани още доклад относно изпълнението на националната политика за развитие на електронното управление. Бяха презентирани резултатите от сравнителния анализ на развитието на електронните услуги в общините от Югозападен район, които показаха, че ефективното използване на информационните и комуникационни технологии от административните структури осигурява равни възможности, прозрачност, отговорност и ефективност от страна на публични институции към нуждите на гражданите и бизнеса.

На срещата бе представен проект на последващата оценка за изпълнението на Националната стратегия за регионалното развитие 2005-2015г. - стратегия, определяща дългосрочните цели и приоритети на държавната политика за регионално развитие на страната, както и съответствието й с другите структуроопределящи политики.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини