Мъж от Абланица отърва глоба за превоз на три бивни от африкански слон

Снимка: Vesti.bg
Снимка: Vesti.bg

Районен съд-Гоце Делчев отмени наказателно постановление на мъж от Абланица, спипан да превозва три броя гравирани бивни от африкански слон.
На 15 юни 2014 година П. Х. бил спрян за проверка на КПП при село Блатска. При извършената рутинна проверка на управлявания от него автомобил в багажното отделение униформените служители открили кашон с уиски и друг алкохол.

По-късно автомобилът е бил съпроводен за щателна митническа проверка в поделението на гранична полиция в Гоце Делчев. При проверката полицаите открили  3 броя слонски бивни с гравирани изображения на хора и животни. Шофьорът обяснил, че е прекарва багаж и работници от и за република Португалия. Конкретният багаж е бил собственост на негов познат от София и прибирайки се от Португалия, се отбил в с.Абланица, а след това е трябвало да транспонтира всичко в микробуса за София.

Наложен му е констативен протокол, че в микробус "Опел Виваро" с португалска регистрация превозва 103 бутилки с алкохол.

В съдебно заседание служителите на РИОСВ уточняват, че транспортирането с цел продажба без надлежни документи и сертификат за произход, издаден по реда на регламент 338/97 на Европейската комисия на такива бивни съставлява нарушение на закона за биологичното разнообразие. По делото се запознали с 3 броя фактури за покупка на цитираните слонски бивни от антикварен магазин в Португалия. При насрещна проверка се установило, че такъв магазин вече не съществува, закрит е, а описаните слонски бивни нямат регистрация в структурите в министерството на Португалия. Именно за това нарушение на мъжа от Абланица е съставен Акт за установяване на административно нарушение. Впоследствие е наложено наказание глоба в размер на 500 лв. и отнемане в полза на държавата три броя гравирани слонски бивни.

Недоволен от наложеното наказание П. Х. сезирал съда с искане за отмяната му.

Според районните магистрати на мъжа от Абланица е внемено нарушение - търговия с екземпляри слонски бивни. От събраните по делото писмени и гласни доказателства никъде не се навежда обстоятелството, че на инкриминираната дата при извършената проверка той е транспонтирал трите слонски бивни с цел да ги продава. Съдът приема, че той не е извършил нарушение и престъпление, а само е превозвал бивните на свой приятел.

 Ето защо съдът отмени наказателното постановление и глобата от 500 лева, но отнема в полза на държавата трите слонски бивни. Решението не е окончателно.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини