Създадоха клъстер за ИТ-технологии в Благоевград

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

В Благоевград бе регистриран клъстера "Информационни и комуникационни технологии - област Благоевград". Той е пряк резултат и естествено продължение от провелата се през пролетта в Благоевград кръгла маса на тема "Развитие на ИКТ сектора в България и възможностите на община Благоевград". Тогава бе  подипсан меморандума за сътрудничество от основните участници във форума - Община Благоевград, Областна управа – Благоевград, БАН, ЮЗУ “Н.Рилски“, АУБ, БАИТ/ Българска асоциация по информационни технологии/,  БАСКОМ / Българска асоциация на софтуерните компании/, Българската аутсорсинг асоциация.

С регистрацията на клъстера и развитието на неговата дейност се цели да бъдат направени реални и конкретни стъпки в насърчаването и подпомагането на образованието по софтуерни специалности, в обвързването на образованието с конкретни потребности на ИКТ сектора, улесняването на компании от бранша да разширяват своята дейност и откриват офиси, развойни и обучителни центрове на територията на община Благоевград. Така ще бъдат създадени възможности за реализация на квалифицирани млади хора в Благоевград.

Учредителите на новосъздадения клъстер работят за привличане към организацията на водещи и развиващи се компании от ИКТ сектора от Благоевград и областта, страната и чужбина.

На 8 април кметът на община Благоевград Атанас Камбитов откри кръгла маса на тема „Развитието на ИТК сектора в България и възможностите на община Благоевград“. Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) беше съорганизатор на събитието съвместно с община Благоевград и депутатите от групата на ЕНП в Европейския парламент -  Ева Паунова и Владимир Уручев. Във форума участваха  секретарят  по иновации и здравеопазване на Президента на Република България - Анна-Мари Виламовска, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов,  съветникът по образованието на вицепремиера Румяна Бъчварова - Николай Ангов, учени от Института по математика и информатика при БАН, ректорът ЮЗУ - доц. Борислав Юруков, президентът на АУБ Страцимир Кулински.

На форума бяха представени, както потенциала на Благоевград за развитие на информационните и комуникационните технологии,  така и  очакванията на ИТ бизнеса към бизнес средата в Благоевград.

Участниците подписаха меморандум за сътрудничество. Приоритетите, които ги  обединиха: подпомагане икономическото и общественото развитие, повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на ИКТ, насърчаване и подпомагане на образованието по софтуерни специалности на ученици и студенти, обвързване на образованието с конкретните потребности на ИКТ, насърчаване на развитието на дигиталните умения и програмирането, на научните изследвания и връзката „наука – бизнес“.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини