Дадоха старт на Свтовното първенство по планинско бягане в Сапарева баня

Снимки: Община Сапарева баня
Снимки: Община Сапарева баня

Официално бе открито 32-то Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня. Точно 350 атлети от 35 държави от 6 континента дефилираха по улиците на града със знамената, след което заеха място в Амфитеатъра, където бе откриването.

Гостите бяха приветствани от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов и председателя на Световната асоциация по планинско бягане Бруно Гозелино.

 "Чест е за нас да приветстваме тук най-добрите 350 атлети от цял свят, които ще защитават честта на своите държави", каза в речта си министър Кралев. "Жителите на Сапарева баня и БФЛА провеждат за трети път такъв голям форум. Така че, мога да уверя всички атлети и гости, че ще се радват на гостоприемството на нашите домакини. Желая успех на всички", каза още той.

Гостите бяха приветствани радушно и от кмета на Сапарева баня Калин Гелев. "Искам да ви благодаря и от името на всички жители на Сапарева Баня, че сте тук и ще вземете участие в това Световно първенство. Началото бе дадено преди четвърт век, когато в Сапарева баня бе първото състезание по планинско бягане. Днес, благодарение на всички вас, Световното първенство се провежда тук, в Сапарева Баня и честваме 25 години в това красиво кътче на България. Надявам се утре, с вашата подкрепа, българските национали да покажат най-доброто от себе си на Световното първенство. Желая успех на всички участници! И нека утре, в този състав, с едно прекрасно тържество да отбележим отличното организиране от Общината и Федерацията на това Световно първенство", каза пред гостите Калин Гелев.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов също приветства всички гости и обяви на атлетите, че всичко това се прави заради тях.

"Не е лесно, но ние го правим от сърце заради вас. Чух, че трасето е доста предизвикателно. Аз обаче знам, че вие обичате предизвикателствата и не обичате да бягате по равното. Планинското бягане е много специална дисциплина и затова вие сте едни много специални атлети. Желая ви успех, не само утре, а и занапред, защото вие сте велики спортисти и го заслужавате", завърши президентът на БФЛА и на организационния комитет Добромир Карамаринов.

"Обявявам световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня за открито", заяви Бруно Гозелино, президент на САПБ. След това гостите чуха химна на Сапарева баня, а след него и химна на Република България. Гостите видяха и автентични танци от региона в програмата, подготвена от домакините.

Сред официалните лица на откриването бяха и зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, евродепутатите д-р Андрей Ковачев и Андрей Новаков, областният управител на Кюстендил Виктор Янев, зам. областният Радослава Чеканска, кметовете на Общините Дупница, Тетевен, Сливница, Рила и Бобов дол, председателите на Общинските съвети на Дупница и Бобошево, зам.-кметове, общински съветници и видни спортисти.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини