Благоевград ще почете годишнина от смъртта на Никола Вапцаров

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

С ритуал по полагане на цветя ще бъде отбелязана 74-годишнината от смъртта на Никола Вапцаров в Благоевград. Церемонията ще се състои на 23 юли (събота) от 10:00 часа пред барелефа на Вапцаров, намиращ се на сградата на Драматичен театър, който носи името на българския поет.

Никола Йонков Вапцаров е български поет, роден през 1909 година в град Банско. Неговото творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров е „Моторни песни“ и излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Той пише още пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Сред най-известните му стихотворенията са  „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“. През 1942 г. Никола Вапцаров е осъден на смърт. Десет години по-късно, той получава посмъртно международната  „Почетна награда на мира“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини