Терор в Ница, над 70 загинали в Деня на Бастилията

Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Над 70 души са загинали, а стотици са ранени при нападение във френския курортен град Ница, съобщава Vesti.bg.

В четвъртък вечерта камион се вряза в група хора, събрали се на Английската крайбрежна алея, за да наблюдават фойерверките по случай Деня на Бастилията.

"Това е най-ужасната трагедия в историята на нашия град. Загинали са над 70 души", написа в страницата си в "Туитър" кметът на града Кристиан Естрози.

"Всичко сочи натам, че действията на шофьора са били преднамерени. Произвел е и няколко изстрела по множеството. В камиона са открити много оръжия, а също и гранати", каза още той пред телевизия "БФМ".

Полицията е застреляла водача на автомобила. Кадри, публикувани в "Туитър", показват около 12 души, които лежат на земята. На видео, публикувано в социалната мрежа, се вижда как десетки хора тичат в паника по улицата в минутите след инцидента. Френският президент Франсоа Оланд спешно се върна от Авиньон в Париж във връзка с нападението в Ница, съобщиха от Елисейския дворец.

Инцидентът е станал около 22:30 ч.

Според властите става въпрос за умишлено нападение, но засега то не може да бъде квалифицирано като терористичен акт, съобщи пред телевизия "БФМ" градският прокурор на Ница Жан-Мишел Претр, цитиран от ТАСС. Прокурорът не поясни какви точно обстоятелства от случилото се в момента, сочат към терористична следа. "Трябва да се произнесе следствието", заяви Претр.

Отправен е призив към жителите на града да не напускат домовете си. Според телевизия "БФМ", намиращи се в автомобила открили огън, но информацията още не е потвърдена. Не става ясно дали нападателят е действал сам, или е имал съучастници.

Използван е тежък камион в бял цвят, който сега стои с разбита предна част на Английската крайбрежна алея в центъра на града. В града цари паника. Според непотвърдени от полицията данни, има убити цели семейства при нападението. В района на инцидента има засилено полицейско присъствие, както и много линейки.

За нападението в Ница е информиран и американският президент Барак Обама, съобщиха от Белия дом. 

"От името на гражданите на САЩ, аз осъждам строго това, което изглежда, че е ужасяваща терористична атака в Ница, Франция, при която са загинали и ранени дузини невинни граждани".

С тези думи започва официалното изявления на американския президент Барак Обама по повод трагедията във френския курортен град. 

"Нашите мисли и молитви са със семействата и близките на убитите. Искрено пожелаваме на всички ранени пълно възстановяване. Възложих на моя екип да поддържа връзка с френските власти и предложихме помощ за разследването на атаката и да изправим отговорните за това пред правосъдието", написа още Обама. 

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп съобщи в "Туитър", че поради събитията във Франция отлага планираното за петък обявяване на кандидата за вицепрезидент, с когото ще се яви в двойка на изборите.

Инцидентът в Ница се случва девет месеца след терористичната атака в Париж, при която загинаха над 120 души, а близо 200 бяха ранени. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини