Съдът отмени решение за по-ниски заплати на съветниците в Кресна

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Административен съд – Благоевград отмени решение на общинския съвет в Кресна за по-ниско възнаграждение на местните парламентаристи.

Решението е прието на 29 януари тази година. Предния ден съветник внесъл предложение той и колегите му да не получават 60% от средната брутна работна заплата на общинска администрация, а само 30% заради лошото финансово състояние на общината. По-късно обаче той оттеглил това предложение. На самото заседание негов колега предложил да вземат 40% от брутната заплата на общинските служители и предложението е прието от местния парламент.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов върнал решението за преразглеждане, тъй като преценил, че се нарушени Законът за местното самоуправление и местната администрация и Законът за нормативните актове - няма никакво обществено обсъждане на въпросното предложение, няма приложени мотиви към него.

Общинският съвет обаче отново гласувал „За”. Губернаторът тогава оспорил решението пред Административен съд – Благоевград. 

Магистратите смятат, че в случая не е спазен изискуемият 14-дневен срок, на заинтересованите страни не е предоставена възможност да се запознаят със съдържанието на предложението и да изразят становище по него. В конкретния случай това императивно предписание на закона не е изпълнено, което е основание за отмяна на атакуваната разпоредба от Правилника. Нещо повече, на практика е гласувано предложение, което е направено на самото заседание на общинския съвет, без то да е публикувано на интернет страницата на местния парламент. Така допуснатите нарушения са съществени и обуславят незаконосъобразността на приетите изменения в правилника за организацията и дейността на Общинския съвет.

Местният парламент трябва да плати и 340 лева по сметката на Областна администрация – Благоевград за направените разноски по делото. Решението на магистратите може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Очаква се местният парламент да спази разпоредбите на закона и отново да гласува по-ниски възнаграждения за съветниците, за да не се натоварва финансово общината.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини