Над 500 потомци от с. Калапот се събраха на първа земляческа среща

Снимки: Община Гоце Делчев
Снимки: Община Гоце Делчев

Първа по рода си земляческа среща на родените в село Калапот, останало в пределите на Гърция, и техните потомци се проведе в Гоце Делчев в събота. Тя се организира от Инициативен комитет с подкрепата на общината.

Емоционалното събитие, в което много земляци се видяха започна в 11,00 часа с панихида и водосвет в храм „Света Богородица“ в града. По-късно се извърши тържествено засаждане на Калапотски чинар в градския парк, който ще бъде своеобразен символ на силната духовна връзка със селото на дедите им, където и до днес в центъра се извисява вековен чинар.

Участниците в събитието поднесоха и венец пред паметника на Гоце Делчев на централния площад. Празничният обяд пък бе съпроводен с богата музикална програма. Кулминацията в нея ще бъде пресъздаването на традиционна Калапотска сватба. После дойде ред на кръшните народни хора. Село Калапот, което днес се нарича Панỏрама, е било почти напълно изселено през 1913 и 1918 година. Тогава основната част от неговите жители се заселват в Неврокоп /днес Гоце Делчев/.

По данни на инициативния комитет около 50 са известните до момента фамилии, произхождащи от Калапот, като сред тях са: Божикови, Воденичарови, Гераксиеви, Герови, Дерменджиеви, Джамбазови, Kойкови, Кръстилови, Лефтерови, Мутафчиеви, Панайтови, Радойкови, Терзиеви, Урумови и много други. Сред потомците е и вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини