Адвокати от Пиринско утре ще пият вода пред Народното събрание

Адвокати от Пиринско утре ще пият вода пред Народното събрание

Адвокати от Благоевградската адвокатска колегия утре ще пият вода пред сградата на Народното събрание в София.

Защитниците от Пиринско се събират пред парламента в 14 часа не на протеста, а за да подкрепят промените в Закона за адвокатурата. В този час ще започне обсъждането на Проекта за изменение на закона в правната парламентарна комисия.  На заседанието ще присъства и председателят на благоевградската колегия Иван Чолаков.

Година и половина Проектът за изменение в Закона за адвокатурата отлежава в Народното събрание. В основната си част той бе изготвен именно от предложенията на юристите в Пиринско, които са категорични, че трябва да се въведат ясни правила при упражняване на професията им и са против възможността адвокатски услуги да се изпълняват от хора без юридическо образование.

Те първи се разбунтуваха срещу мълчаливото бламиране на законопроекта и в началото на юни започнаха ефективни протести, като отказаха поетапно да влизат в съдебна зала по наказателни дела.

Според Иван Чолаков много интереси, включително и на членовете на ВСС, пречат на осъществяването на тази част от съдебната реформа, която засяга правата и отговорностите на адвокатите. Юристите са категорични, че протакането на проекта страдат обикновените хора, които не получават адекватна правна помощ и дават пример със заверката на документи или изповядването на сделки без адвокатско присъствие от кметовете на села или чиновници.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини