Димитър Бръчков: Петрич ще има парк

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Петрич ще има градски парк. Общината подписа споразумение с Управляващия орган по ОП „Региони в растеж” за реализация на инвестиционна програма, има одобрена финансова рамка за градски парк Това категорично обяви кметът Димитър Бръчков, след като в публичното пространство се появи отрязък от уведомление до съседите на имота на бившето танково поделение в града, резултат от депозирана молба от собственика на терена „СОД 2004” за промяна предназначението на имота от „Градски парк” за „Хипермаркет, трафопост и паркинг”.

Имотът на бившето танково поделение стана частна собственост при предходното управление на община Петрич и граничи с този, предоставен от МВР на община Петрич за паркова зона на града. Депозираната молба от собственика на бившето танково в Петрич, по преценка на кмета Димитър Бръчков и на главния архитект Владимир Митрев е отнесена за разглеждане на Общински експертен съвет в състава на който влизат 15 специалисти, в това число девет представители на държавни учреждения.

„Законът за устройство на територията не ни задължава да внасяме тази молба на експертен съвет, но позицията на общината, под която и днес се разписваме е, че този ПУП трябва да бъде разгледан на експертен съвет, защото става въпрос за обект с изключителна обществена значимост. Искаме да има пълна прозрачност и да се чуе мнението на институции и граждани”, поясни кмета. Димитър Бръчков разкри също, че в своето становище експертният съвет е посочил редица пропуски и нередности по обекта, които и към този момент не са отстранени.

„Това означава, че върху имота на бившето танково поделение в Петрич не може да има хипермаркет. Мнението ни остава, че и в бъдеще , ако отново се разглежда този ПУП, трябва да има обществено обсъждане”, каза още той и допълни, че именно уведомленията, но без останалата фактологическа информация са разпространени в публичното пространство с идеята да се насади напрежение сред обществеността на Петрич.

В заключение градоначалникът уточни, че днес нямаше да стои на дневен ред този проблем, ако не е изпусната 15-годишната давност и имотът ,както позволява законът е бил отчужден от бившите управляващи общината. „В случай, че това беше станало, сега собственикът нямаше да има право да иска промяна на предназначението, защото то щеше да си остане само за градски парк”, обобщи Димитър Бръчков. Всички документи около случая, кметът обеща, че ще бъдат обявени във фронт офиса на общината. Още през следващите дни публично ще бъде представен и проекта на общината за това как ще изглежда градския парк на Петрич.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини