Две села в община Симитли строят храмове в чест на свети Георги

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Две села в община Симитли строят храмове в чест на свети Георги. Вчера жителите на Брежани и Полето се събраха в тях, за да отбележат християнския празник Гергьовден.

Жителите на Брежани напълниха новия параклис, чиято първа копка бе направена преди година. Постройката е готова, но вътре трябва да се измаже, изографиса и подреди с църковна утвар. Храмът е изграден на хълма над селото, а на Гергьовден за първи път в него бе отслужена литургия от отец Яне. Свещеникът направи водосвет в параклиса. Местните хора разказват, че на мястото, където е светата обител, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че в планинския масив се открояват ясно фигурите на кон и змей. „Това е знак, че свети Георги бди над селото ни”, категорични са жителите.

Около трапезите се събраха стотици, които са помагали и продължават да помагат за богоугодното дело. Храната и хлябът бяха осветени. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, също дойде да запали свещ в храма. Той обеща да продължава да помага с каквото може, за да се  бъде завършен параклисът и пожела здраве и благоденствие на празнуващите. 

Храмът в чест на светеца в село Полето също е в напреднал строеж. Стотици се събраха пред църквата за тържествен водосвет, който бе отслужена от отец Евгени. Всички запалиха свещ за здраве и бяха поръсени със светена вода на големия християнски празник. Няколко казана супа и традиционният за село Полето стар фасул с месо бяха приготвени и раздадени на миряните. Строежът на параклиса е финансиран от Георги Григоров - жител на Полето, който изпълнява заръката на баба Ванга да има храм с името на свети Георги. Преди година Георги се срещна с Неврокопския митрополит Серафим, който даде своето позволение параклисът да бъде направен в двора на църквата. Сега остава да бъде покрит и напълно завършен.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини