Прекупвачи смъкват цените на стоката на животинския пазар край Благоевград

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Мургави прекупвачи смъкват цените на животинския пазар край Благоевград. Дни преди Великден, стопаните се оплакват, че роми пласират обикалят високопланинските села и махали, изкупуват стоката на овчарите на по 3 лева за кило и след това я пласират на тържищата на безценица.

Тази сутрин агнетата и яретата се продаваха на цени от 5.50 и 6 лева за килограм живо тегло.

„Прекупвачите диктуват пазара. Подбиват цените и така нашият труд отива на вятъра. Ситуацията се повтаря всяка година по това време. Отделно от това масово в Благоевград се продават животни, купени за жълти стотинки от Северна България. Няма как да се справим с тази нелоялна търговия", призна 45-годишният животновъд Антон Малешевски от благоевградското село Логодаж.

Животновъдите от Благоевградско се оплакват, че от години работят на загуба. Вече 10 години продават стоката си на една и съща цена – 6 лева за килограм, а разходите непрекъснато се увеличават.

„Фуражът струваше 20-30 стотинки за кило, а сега е двойно по-скъп. Прекупвачите ни подбиват цените. При 5 лева за кило живо тегло, аз съм на пълна загуба. Два месеца съм го гледал това агне, по цели нощи съм изкарал в кошарата. Отделно от това всяка нощ в дните преди Великден треперя от крадци, които се активират по това време на годината, а полицията никаква я няма“, допълни Малешевски.    

Въпреки това, той и останалите стопани са категорични, че няма да смъкнат цените на агнетата и яретата.

На тържището край Благоевград се предлагат и домашни яйца. По-дребните вървят по 15 стотинки за бройка, а по-едрите стигат до 25 стотинки.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини