Учен от ЮЗУ написа книга за митологичните символи

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

Излезе от печат монографията на проф. д.н.к Васил Марков „Митологични символи от мегалитни светилища в Балкано-Анатолийския регион”. Проф. Марков е преподавател по древни култури в специалностите културология и културен мениджмънт, култура и медии, култура и културен туризъм на Факултета по изкуствата в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Изследването е резултат на повече от 20-годишни проучвания на автора на мегалитни светилища от територията на Древна Тракия, Древна Анатолия, на Древна Елада и Македония. Изследвана е семантиката на основни символи в скалните светилища: космическата планина като природен код, пирамидите в Балкано-Анатолийския регион като архитектурен код на космическата планина, скално-изсечената стъпка като знак-символ, богопоявата в сакрализираните скали,  мегалитни символи на свещения брак, скалните гъби и напитката на безсмъртието.

Специална глава е посветена на локализирането на прочутото светилище на Дионис-Сабазий в Древна Тракия, за което пръв съобщава бащата на историята Херодот и в което е предсказана съдбата на Александър Велики и на Октавиан Август, че ще станат владетели на света. Позовавайки се на писмени, археологически, езикови и фолклорни данни, както и на сравнителен анализ с панелинското прорицалище в Делфи, проф. Васил Марков локализира светилището на върха на Централен Пирин в Циркуса на Поповото езеро.

Книгата е богато илюстрирана със снимков материал от неизвестни и малко известни на науката мегалитни светилища на Балканите и Анатолия. Притежава подробна библиография и резюме на английски език.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини