От бранша искат тютюнджиите да се регистрират до 30 април

От бранша искат тютюнджиите да се регистрират до 30 април
Снимка: Илинден прес, архив

На заседанието на Консултативния съвет по тютюна днес в Министерството на земеделието, храните и горите е предложено да се удължи срокът за регистрация на тютюнопроизводителите до 30 април, а не до края на март, както е сега. Министър Румен Порожанов възложи на Института по аграрна икономика да изготви анализ на земеделския сектор, който касае тютюнопроизводителите, като в него се набележат мерки и конкретни действия. „Утвърди се и разпределението на средствата от Преходната национална помощ за тютюна по сортови групи. Консултативният съвет по тютюна прие отчета за реколта 2017 година за цялата страна, която е била 10 хил. тона. Наблюдава се спад около 33%. Около 60 хил. декара е била засятата площ в България. Също така се отбеляза, че тютюнът от реколта 2018 година е изкупен в цялата страна”, заяви кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн в България.

Той уточни, че е коментиран въпросът с облагането с данък на сумите от субсидиите на тютюнопроизводителите. Министърът прие предложението на браншовите организации да се проведе допълнителна среща с ръководството на НАП, на която да се обсъдят действията относно този въпрос, каза още Мименов.

След 2020 година ще се търси друга форма за подпомагане, обвързана с тютюнопроизводството, но към момента няма яснота каква ще е тя.

„На заседанието остро се реагира и повдигна въпроса от браншовите организации за неплатения тютюн от фирмата „Михайлидис“ за тютюн от реколта 2016 година, който  и до момента е неизплатен на много места в страната. Възможни са протестни действия в Северна България, ако не се намери начин за плащане на дължимите суми. Министърът на земеделието, храните и горите заяви, че това е пазарна конюнктура и че и в други сектори и отрасли има такива случаи, но ще се реагира с всички законови форми. След съответните процедури ще бъдат изплатени средствата от Преходната национална помощ за тютюн или т.н. субсидии”, коментира д-р Арбен Мименов.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини