Камбитов: Налага се да търсим друго финансиране на водния сектор

Камбитов: Налага се да търсим друго финансиране на водния сектор
Снимки: Община Благоевград

Среща под надслов „Европа в нашия дом“ се проведе в Благоевград днес. Домакинът на форума - кметът д-р Атанас Камбитов, и гостите, сред които евродепутатът Андрей Новаков, министърът на регионалното развитие и благоеструоството – Петя Аврамова, областния управител Бисер Михайлов, депутати, представители на бизнеса и граждани, дискутираха национални и местни политики в регионалното развитие. Сред основните акценти бе липсата на консолидация на Асоциацията по ВиК в област Благоевград.

„Това е тема, която касае бизнеса и гражданите. В момента ние губим огромни средства, около 300 млн. лева. Само за Благоевград са между 75-90 млн. лева. Неизпълнявайки условието за консолидация, ние не сме допуснати до Оперативната програма, без да имаме вина.Може би трябва да се обединим около идеята поетапно, целево да бъдат отпускани средства за най-невралгичните точки в общините. Да се направи обща план сметка и да може да се разчита на средства от Републиканския бюджет“, предложи кметът д-р Атанас Камбитов.

Той подчерта, че при реализирането на проекти по ОП „Региони в растеж 2014-2020“ също има трудности заради липсата на достатъчно средства за обновяване на ВиК инфраструктурата. „Ние правим улична настилка, тротоари, но програмата не финансира ВиК-инфраструктура. Това означава, че, за да привлечем пари по ОП „Региони в растеж”, трябва да осигурим средства за ВиК, което не е по силите на общините. От друга страна, там, където е компроментирана ВиК-мрежата, ние не можем да гарантираме устойчивост. Проблемите са много, трябва с общи усилия да ги решаваме поне частично“, допълни кметът Камбитов.

Трудностите от липсата на консолидация бяха категорично потвърдени от областния управител Бисер Михайлов. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, от своя страна, изрази надежда, че обединение на ВиК операторите може да бъде постигнато.

По време на срещата бе засегнат и въпросът с липсата на осветление на входа на града, в района от „Антените“ до кв. „Струмско“. Кметът д-р Атанас Камбитов заяви готовност община Благоевград да поеме разходите за ел. енергия, в случай че от АПИ бъде изградена необходимата инфраструктура.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини