За 24 млн. лв. строят спортен мегакомплекс край Разлог

Снимки: Община Разлог
Снимки: Община Разлог

Благоевградски бизнесмен ще вложи 24 милиона лева с ДДС в изграждането на спортен мегакомплекс край град Разлог. Първата копка на най-голямата частна инвестиция в спортна инфраструктура в Югозападна България ще бъда направена на 22 март от 11,00 часа.

Концесионният договор за строителството на спортния комплекс в местността Байова борика край Разлог бе подписан преди две години от кмета Красимир Герчев и Иван Чапов - изпълнителен директор на „Хидроенергийна компания“ АД-Благоевград, която спечели конкурса за концесионер.  

Внушителното съоръжение ще бъде разположено на площ от близо 103 дка земя.
В спортния комплекс ще бъде изграден футболен стадион с размери 68/105 метра, с покрити трибуни и капацитет 2000 места, при спазване изискванията на УЕФА, както и още четири открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни с капацитет около 2300 места, включващи и съблекални. Към всичките четири футболни терена са предвидени малки паркинги. Още четири игрища за тенис с размери 18/36 м, две за баскетбол с размери 16,50/30 м и две за волейбол с размери 13/24 м, както и мултифункционална спортна зала с капацитет 1500 места ще бъдат част от спортния комплекс. Открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси ще улесняват спортуващи и зрители. Концесията е за срок от 35 години.

Строителството трябва да приключи до пет години след издаване на разрешителното за строеж. Сега ще стартира неговият първи етап.
Концесията не позволява да бъде изменяно предназначението на обекта, което е за предоставяне на спортни услуги и дейности както на местното население, така и на туристическия поток в региона.

В базата ще се провеждат тренировъчни и състезателни дейности от спортни организации и клубове. Според условията на концесията, обектът не може да се отдава под наем, както и да се прехвърлят правата и задълженията на трети лица освен със съгласието на общинския съвет в Разлог. Изграждането на спортния комплекс е от изключителна важност за развитието на спортната и туристическа инфраструктура на региона и на страната.
Туризмът е сектор на икономиката, който придобива все по-голяма важност за община Разлог. Градът се утвърди като дестинация с изключително качество на предлаганите услуги. Според статистиката е отчетен ръст от 26% за реализирани нощувки през 2018 г., в сравнение с предходната 2017 г., като 36% от туристите, избрали община Разлог за своята почивка, са чужденци.

„Реализирането на този проект ще повиши нивото на предлаганата туристическа услуга и ще спомогне за затвърждаването на община Разлог като туристически център, което от своя страна ще доведе до разкриването на повече работни места, а също така и до повишаване на стандарта на живот на местното население”, коментира кметът Красимир Герчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини