Бачево привлича туристи с кушии и музика на Тодоровден

Снимка: Илинден прес, архив
Снимка: Илинден прес, архив

Разложкото село Бачево ще бъде пълно с гости навръх Тодоровден – най-големият празник на местните хора. В населеното място почти няма дом, в който да не се грижат поне за един кон. Никак не е случайно, че това животно е основната фигура в герба на селището.

Вече всички места в къщите за гости не само тук, но и в съседните населени места са резервирани за 16 март, когато е събитието. Тук този ден се чества по уникален начин. С всяка изминала година броят на гостите се увеличава. Празничният ден ще започне със света литургия в храма „Свети Димитър” в 08,00 часа. Два часа по-късно на централния площад е тържественото откриване на празника. След това ще се отслужи от свещеници литургия за здраве и берекет.

Ездачите ще подредят там своите четириноги. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни. Традиционните кушии и надтегляне с коне стартира в 11.00 часа в местността Власовица. Награждавенота на победителите ще е в 15,00 часа, а празничният концерт в центъра на селото започва в 16,00 часа. На сцената ще се качат самодейците от местното Народно читалище „Самообразование 1928”. Специален гост е народният певец Никола Тодоров, който ще пее за доброто настроение на жителите и гостите на Бачево.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини