Хотели в зимните курорти осигуряват персонала на нереално ниски доходи

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Хотелите с 4 и 5 звезди в зимните курорти Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си средно на 764 лв. месечно, което е с около 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша, алармират от приходната агенция. 

След проверка е установено, че в същата категория хотели във Велинград служители са осигурявани на 540 лв., а това дори е под минималния осигурителен доход. Тези места за настаняване ще бъдат подложени на т.н. открито наблюдение, проверки и ревизии, съобщават още от Националната агенция по приходите. 

Данъчните в продължение на седмици ще следят търговските обекти и отчитането им на касовите апарати, както и работното време и заетостта на персонала. Ако инспекторите открият значителни разлики в осигуряването на служителите в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП. 

От приходната агенция напомнят, че всеки работещ, който се осигурява на по-ниска от реалната си заплата, може да изчисли колко губи чрез специално създадения калкулатор от НАП и НОИ на www.zaplatavplik.bg.

„Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, коментира директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков. 

Източник: economic.bg

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини